Godast kaffe med perkulatorn

Det är helt klart skillnad i smak på kokkaffe, bryggkaffe och pulverkaffe. Men det är även stor skillnad på de olika sätten att brygga kaffet. Det gäller att välja rätt bryggteknik och välja godaste kaffesorten. Väljer du att brygga med perkulator finns det några tips för att smaken ska behållas på högsta nivån.

Rengöring

För det första bör rengöring av perkulatorn ske direkt efter köp. I likhet med alla köksprodukter bör man rengöra dem noga innan de används för första gången. Plocka isär bryggaren och kör de mindre delarna i diskmaskin. Själva bryggare kan rengöras med diskborste – men gnussa inte för hårt på insidan.

Efter bryggtillfället bör även rengöring ske. Allt för många häller bara ut resterande kaffe, slänger bort sumpen och sköljer snabbt igenom bryggaren. Men det kan vara bra att regelbundet plocka isär den (även om det inte måste ske efter varje bryggning) och rengöra varje del lite mer noga. Det är inte sällan som det fastnar sump i fördjupningen.

I det fall som hårt vatten används kommer även avkalkning behöva genomföras regelbundet. Det syns genom att det blir kalkstreck på insidan av bryggaren. Enklast är att pressa en citron i lite vatten och torka med en fuktig trasa. Vid hårdare märken kan man koka vatten i perkulatorn med en pressad citron i. I och med detta skapar även värmen påverkan på kalkstrecken.

Ett alternativ är att använda vinäger. Då fylls behållaren med vinäger och står sedan i någon timme. I så fall ska inte perkulatorn slås på då vinägern inte bör kokas upp.

Tack vare surhetsgraden i dessa produkter brukar kalkstreck snabbt försvinna. Eftersom det ska vara kaffe i bryggaren bör inte kemiska medel användas.

Kallt vatten

Som alltid, när det kommer till gott kaffe, är det viktigt att ta kallt vatten innan bryggning påbörjas. Det är särskilt viktigt med perkulatorn eftersom den annars kan få för sig att kaffet är klart och att den därmed enbart ska vara på varmhållningsläge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *