3 tips på mellanmål till barnen (och ett bonustips!)

Måndag morgon igen. En ny vecka har anlänt och det mycket som ska hinnas med. Det första som står på dagordningen är att ordna med ett hälsosamt och kul mellanmål till förskolan. När ens barn gått några år på förskolan så händer det att man ibland helt tappar inspiration och idéer till vad man ska göra för mellanmål.

En trött macka och en banan är i ärlighetensnamn inte allt så kul, så vad ska man hitta på? Förhoppningsvis så ska vi ge dig några riktigt bra idéer här, så du slipper stå där nästa måndag morgon och fundera ut en kulinarisk upplevelse till dina barn.

Du har säkert sökt runt på Google och försökt hittat något gott som du kan laga lite snabbt, men risken är att du antingen hittat något som är alldeles för avancerat att göra en tidig morgon, eller kanske du ramlat in på en amerikans supermammas blogg där recepten består av grejer som inte ens säljs i Sverige…

Här kommer 2 enkla och roliga idéer till mellanmålen – som alla kan laga till.

Frukt i roliga former

Frukt i roliga former

Köp lite olika frukter och använd små pepparkaksformar i olika former. Du kan antingen trä på dem ett litet spätt (använd gärna ett sugrör eller liknande) eller lägg bara frukten i en lite plastpåse.

En rolig och nyttig ugglemacka

Rolig ugglemacka

Det här behöver du:

1 skiva pålägg (kyckling, skinka, etc.)

1 riskaka

1 kokt ägg

2 russin

1 skiva ost

2 skivor gurka

1 morot

Så här gör du:

  1. Lägg pålägget på riskakan.
  2. Skär försiktigt ditt kokta ägg och använd de två mellersta skivorna som ögon, lägg på russinen som ögon.
  3. Tag en kniv och skör ut en liten triangel som du gör som en näbb och skär ut fötterna på det sätt som du ser på
  4. Skär en gurkskiva i hälften och använd som vingar och ta en skiva till och skär till dem som öron.
  5. Längst ner kan du lägga en morot, så det ser ut som ugglan sitter på en trädgren.

(Idén till receptet kommer från Karla Gilbert)

Nu kommer dina barn att få i sig något riktigt smaskigt på förskolan – samtidigt som du slipper ha panik i ditt kök på morgonkvisten.

Jag vet inte hur du har det när du hämtar din lilla älskling på förskolan, men jag har mer än en gång fått leta ett bra tag innan jag hittat matlådan som jag skickade med. Det händer lite då och då att någon annan förälder råkat få med sig vår matlåda hem till sig. Ibland får man tillbaka den, ibland inte. Tråkiga pengar och ett onödigt irritationsmoment i vardagen. Därför ska jag ge ditt ett tips till!

Du vet de där självhäftande namnlapparna som många har till sina barns kläder – De kan också användas till att märka upp dina barns matlådor och andra grejer. Jag köpte mina på tinypea och kan varmt rekommendera dem. De sitter som berget på kläder och på grejer. Jag har diskat vår matlåda med en namnlapp på – säkert 30 gånger nu och den ser fortfarande helt ny ut. Det finns fler som säljer namnlappar men Tinypea har världens sötaste design!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.